top of page

Selülit nasıl önlenir?


Selülit nasıl önlenir?
Selülit nasıl önlenir?

Selülit, cilt altındaki yağ hücrelerinin bağ dokusu arasında sıkışması sonucu oluşan bir durumdur. Selülit, özellikle kadınlarda yaygındır ve kilolu, zayıf veya sağlıksız olduğunuz anlamına gelmez. Selülitin görünümünü önlemek veya azaltmak için yapabileceğiniz birçok şey vardır, ancak bunlardan biri olan selülit masajının ne kadar etkili olduğunu merak ediyor olabilirsiniz.


Selülit masajı, vücuttaki fazla sıvının, toksinlerin ve diğer kimyasal atıkların drenajını sağlayarak, yağ hücrelerini yeniden dağıtarak, kan dolaşımını artırarak ve cildi dolgunlaştırarak selülitin görünümünü iyileştirebilir. Ancak selülit masajı, selüliti tamamen tedavi etmez. Masajın görünüm üzerindeki etkisi genellikle kalıcı olmaz ve çoğu durumda tekrarlanan tedaviler gerekir.


Selülit masajı için kullanılan çeşitli cihazlar vardır, ancak bunların hepsi etkili değildir. Birçok kişi yağı parçalayabileceği umuduyla köpük silindirleri - sert, tüp şeklindeki köpük parçaları - kullanır. Ancak Amerikan Egzersiz Konseyi'ne göre, köpük silindirleri selülitin görünümünü iyileştirmeyecektir. Ayrıca elde tutulan titreşimli masaj aletleri veya kuru fırçalama - kuru cildinizi yumuşak kıllı bir fırça ile fırçalamak - gibi şeylerin de selülite karşı çok fazla etkisi olmadığına dair yeterli kanıt yoktur, özellikle uzun vadede.


Bazı vaat veren bir ürün ise endermolojidir. Bu FDA onaylı cihaz, cildi kaldırır, gerer ve yuvarlayarak yağı hareket ettirir ve selüliti azaltmaya yardımcı olur. Amerikan Dermatoloji Akademisi'ne (AAD) göre, karışık sonuçlar göstermiştir. İyileşme fark edildiğinde bile, bu genellikle bir ay içinde kaybolur, ancak tedavi tekrarlanmadıkça.


Selüliti önlemek veya azaltmak için başka neler yapabilirsiniz?


Selüliti tamamen ortadan kaldırmak mümkün olmasa da, görünümünü etkileyen bazı faktörleri kontrol altına alabilirsiniz. Selüliti önlemek veya azaltmak için şunları deneyebilirsiniz:


- Düzenli egzersiz yapın. Selüliti yok etmese de, cilt altındaki yağlı bölgelerdeki kasları güçlendirerek cildinizin daha düzgün görünmesini sağlayabilir. Sağlıklı bir diyet, hızlı egzersiz ve kaslarınızı şekillendiren hareketlerden oluşan üçlü bir plan deneyin.


- İşlenmiş gıdalardan kaçının. Tam tahıl, meyve ve sebze gibi lif açısından zengin gıdalar tüketin. Ekmek, şekerleme ve gazlı içecekler gibi basit veya \"rafine\" karbonhidratlar içeren gıdalar kalori ekler. Bu da selülite yatkın bölgelerde yağa yol açar.


- Birkaç kilo verin. Zayıf veya tombul olabilirsiniz, selülite sahip olabilirsiniz. Ama fazla kilo genellikle daha belirgin hale getirir. Kiloluysanız, en iyi çözüm birkaç kilo vermektir. Kilo vermeye çalışırken yavaş olmaya çalışın. Sıkı diyet yapmak selülitin daha kötü görünmesine neden olabilir. Çok fazla kilo verdiyseniz, cildinizin sarktığı bölgelerde görünebilir. Bu durumda doktorunuza danışın.


- Sigarayı bırakın. Her nefes alışınız cildinize giden kan akışını etkiler. Cildiniz incelir ve sarkmaya daha yatkın hale gelir. Bu da altındaki kıvrımlı bağ dokularını daha belirgin hale getirir. Sigarayı bırakmak için size en uygun yöntemi doktorunuza sorun.


- Selülitli bölgeyi günlük olarak masaj yapın. Duşta veya losyon uygularken birkaç dakika daha fazla zaman ayırın. Masaj kan akışını artırır ve fazla sıvıyı atar, bu da bir süreliğine çukurların daha az belirgin olmasını sağlayabilir.


- Selülitinizi kendi kendine bronzlaştırıcı ile gizleyin. Açık tenliyseniz, kendi kendine bronzlaştırıcı işe yarayabilir. Koyu renkli ciltte çukurlar daha az görünür. Önce nazik bir vücut peelingi yapın, sonra selülitli bölgelere sadece kendi kendine bronzlaştırıcı losyon uygulayın. Ardından tüm vücudunuza bronzlaştırıcı sprey sıkın. Gerçek bir bronzluktan kaçının. Cildinize zarar verir ve selülitin daha kötü görünmesine neden olur.


- Destek çorapları giyin. Modern destek çorapları, büyükannenizin giydiği kalın, sarkan şeylere benzemez. Sık sık giyerseniz, cildiniz daha düzgün görünebilir, çünkü selülitten sıvı depolanmasını önlerler. Doğru derecede olanları seçmenize yardımcı olması için doktorunuza veya eczacınıza danışın.


bottom of page